Overslaan en naar de inhoud gaan

Huidkanker door het werk

Door redactie op 22-04-2024 - 14:27
Huidkanker door het werk

Na het succes van het afgelopen jaar, organiseren de afdeling Dermatologie van het Amsterdam UMC en de firma PGP wederom een symposium betreffende de huid en haar omstandigheden op de werkvloer. Dit keer is het thema “Huidkanker door het werk”, met als speerpunt: UV straling. In tegenstelling tot afgelopen keer zal er ook een verrassend interactief gedeelte zijn.”

Voor deelname: Meld je tijdig aan!

Symposium: Huidkanker door het werk

Oratietekst Henk van der Molen

Door redactie op 18-04-2024 - 11:30

Het vaststellen van een beroepsziekte is niet altijd even eenvoudig. Klachten waarmee werkenden naar de bedrijfsarts komen zijn vaak aspecifiek en mogelijk werkgerelateerd, maar daarmee nog geen beroepsziekten. Gecombineerd met informatie over blootstelling aan risicofactoren in het werk kunnen deze klachten wél dienen als vroegsignalen van beroepsziekten en daarmee aangrijpingspunt voor preventieve acties. Als werk het probleem is van ziekte, is een behandeling niet de oplossing. Laten we met elkaar zorgen dat ziekmakend werk verdwijnt!

Oratie prof. dr. Henk van der Molen

Effecten van hypoxie op de vaardigheden van militaire helikopterpiloten

De veiligheid van helikopterbemanningen en het succes van een missie zijn afhankelijk van de technische en niet-technische vaardigheden van de piloten. Helikoptercabines staan niet onder druk en de meeste zijn niet uitgerust met een zuurstofsysteem. Daarom kan hypobare hypoxie (hoogtehypoxie) de vaardigheden van helikopterpiloten beïnvloeden. Uit het proefschrift van Yuval Steinman die 13 februari 2024 promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat hypoxie meer invloed heeft op niet-technische vaardigheden dan op technische vaardigheden.

Preventie beroepsziekten: meer aandacht voor CMR-stoffen en PMO

Door redactie op 16-04-2024 - 11:53

Gewijzigde wet- en regelgeving kan leiden tot meer aandacht voor preventief medisch onderzoek (PMO). Sinds 1 januari 2024 is een werkgever verplicht te onderzoeken of er aanvullende risico’s zijn door de aanwezigheid van CMR-stoffen. Is dat het geval dan moet de werkgever een aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie (ARIE) opstellen. Indien beheersing van bepaalde risico’s niet mogelijk is, kan een PMO worden ingezet.

Belang van preventie benadrukt in Heijermanslezing

Door redactie op 16-04-2024 - 10:17

Voorafgaand aan de oratie van Henk van der Molen vond op 8 maart in de Singelkerk in Amsterdam de 36e Heijermanslezing plaats. De dag stond dit keer in het teken van preventie van beroepsziekten. Prof. dr. ir. Lex Burdorf, hoofd afdeling Public Health Erasmus MC, leidde de drie korte interactieve paneldiscussies over beroepsziektediagnose, onderwijs en de relatie tussen onderzoek en praktijk. Daarnaast waren er twee eminente sprekers vanuit Lexces en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Belang van preventie benadrukt in Heijermanslezing