Overslaan en naar de inhoud gaan
Door redactie op 17-04-2018 - 11:36

Als een werkneemster borstvoeding geeft en zij op het werk wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, is dat een gegronde reden voor een ziekmelding. Ook deze periode valt onder de zogeheten vangnetconstructie. Dit bepaalde de rechtbank in een hoger beroepszaak op 31 januari 2018. Hiermee komt een einde aan jarenlang gesteggel met het UWV.

De zaak draait om een procesoperator die op het werk – het vervaardigen van kunststof laarzen – wordt blootgesteld aan CMR (Carcinogene, Mutagene, Reprotoxische)-stoffen. Ze meldt zich ziek tijdens de zwangerschap en doet dat opnieuw na haar verlof omdat zij niet wil dat haar kind via de moedermelk wordt blootgesteld aan de gevaarlijke stoffen.

De werkgever van deze vrouw en het UWV zijn jarenlang in rechtszaken verwikkeld. Dat draait om de vraag of preventie van blootstelling aan CMR-stoffen waardoor de vrouw tijdens de borstvoedingsperiode haar werk niet kan doen, ook voor financiële compensatie in aanmerking komt. Een vergelijkbare situatie dus als tijdens de zwangerschap. Na aanvankelijke weigering van financiële compensatie door het UWV, oordeelt de Centrale Raad van Beroep dat dit inderdaad het geval is en dat betrokkene dus voor vergoeding in aanmerking komt. De Vangnetsituatie is niet alleen van toepassing tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de borstvoedingsperiode, wanneer risico op blootstelling aan CMR-stoffen onvermijdelijk is.

Bekijk hier de uitgebreide casus.