Overslaan en naar de inhoud gaan

Een universitair docent krijgt last van eerst milde en uiteindelijk heftige hoestklachten. Een beroepsmatig opgelopen kinkhoest?

Onderzoek wijst uit dat in dit geval de besmetting waarschijnlijk thuis heeft plaatsgevonden. De aan en HBO studerende zoon van deze universitaire docent had al verschillende weken leerder last van een natte hoest die af en toe zo heftig was dat hij bijna moest braken. Ongeveer een maand geleden kreeg de universitair docent zelf last van milde hoestklachten. Na circa twee weken gingen de klachten weg en dacht hij dat hij de infectie overwonnen had. De docent had zich recentelijk laten vaccineren tegen het coronavirus en de griep.

Na twee dagen begonnen de klachten echter opnieuw, maar nu was het meer een droge hoest met aanvalsgewijs heftige hoestaanvallen waarna een gierende inspiratie volgde. Op een bepaald moment waren deze aanvallen zo heftig dat dit gepaard ging met braakaanvallen. Op basis van dit klachtenpatroon (catarrale fase gevolgd door de paroxysmale fase) en het typische ‘pertussis vomiting’ werd de waarschijnlijkheidsdiagnose kinkhoest gesteld. Empirisch werd een kuur antibiotica voorschreven, waarna de klachten als sneeuw voor de zon verdwenen.

Na de COVID-pandemie is het aantal kinkhoestinfecties in Nederland sterk teruggelopen door de anderhalve-meter maatregel. Dat wil echter niet zeggen dat kinkhoest helemaal niet meer voorkomt, zo bewijst deze casus maar weer eens.

In het kader van het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen op hun negende levensjaar hun laatste DTP-prik. Omdat de immuniteit van het vaccin na ongeveer 7 jaar terugloopt, worden de jongeren tegen de tijd dat ze gaan studeren weer gevoelig voor een nieuwe infectie. Omdat kinkhoest een besmettelijke infectie is, kan het zich dan gemakkelijk verspreiden onder studentenpopulatie.

Beroepsmatig kunnen docenten en leraren een risico lopen om besmet te raken. Naast kinkhoest circuleren er in het ‘respiratoir herfst- en winterseizoen nog andere luchtwegvirussen, zoals de griep en momenteel het coronavirus. Aandacht voor de basis hygiënemaatregelen, zoals handen wassen, hoesthygiëne en een aanscherping van het schoonmaakregime zijn dan ook aangewezen.